Tip: Beter bio?

Moet je nu wel of niet biologisch eten? En zo ja, waarom? En moet dan meteen alles biologisch? Loop jij ook met deze vragen? Hier de antwoorden:

Veel voedingsmiddelen worden tegenwoordig om verschillende redenen bewerkt. Dit kan zijn voor een beter eindresultaat (luchtiger brood), langere houdbaarheid (vleeswaren), een mooiere kleur (rood vlees), een betere binding (dressings), etc. Daarnaast worden planten bespoten met gif tegen insecten en andere indringers, wordt er antibiotica gebruikt om ziektes bij dieren tegen te gaan en krijgen ze onnatuurlijke stoffen binnen zodat ze sneller groeien en groter worden dan de natuur heeft bepaald. Al met al klinkt dit niet heel fris. Zoals deze stoffen bepaalde effecten hebben op dieren, insecten en ziektes kunnen ze dat ook op de mens hebben en niet te vergeten op het milieu en de dierenwelzijn. Dus, wat mij betreft is deels of volledig kiezen voor biologisch zeker een goed idee! Helaas is dit best prijzig. Wil je een middenweg bewandelen? Zie hieronder wat je beter wel biologisch kunt kopen en wat ook prima niet biologisch kan:

Beter bio: vlees, gevogelte, eieren, zuivel, appels, bleekselderij, paprika, perzik, aardbeien, bosbessen, nectarines, druiven, spinazie, komkommer, aardappelen, verse groene kruiden.

Ook uit de gewone supermarkt: ui, maïskolf, ananas, avocado, koolsoorten, asperges, mango, aubergine, kiwi, Cantaloupe, zoete aardappel, koolsoorten, grapefruit, watermeloen, champignons, andere paddenstoelen, vis (wel MSC), noten, zaden, pitten. Biologische seizoensproducten zijn meestal heel goed betaalbaar!

Ontbijt: Havermout

Schenk de havermout die je gisteravond hebt klaargezet in een pannetje en laat, afgedekt, 5 minuten zachtjes koken. Voeg halverwege of op het laatste moment een kleingesneden banaan toe en eventueel extra water als de havermout te droog wordt. Schep over in een ontbijtkom en garneer met 1 – 2 el gehakte noten of pitten, 1 el rozijnen en nog wat extra kaneel.

Tussendoor

1 appel, peer of ander stuk fruit naar wens + 3 halve walnoten

Lunch: Maak nog zo een gezonde noten-zaden-pittensalade als gister

Verhit een koekenpan op hoog vuur. Hak 1 hand amandelen grof en rooster deze met 1 hand zonnebloempitten, zonder olie, in de koekenpan. Haal uit de pan en bewaar apart. (Kies naar wens andere noten en pitten en heb je geen koekenpan tot je beschikking? Roosteren is lekkerder, maar niet perse nodig.

Meng 1 de inhoud van 1 bakje quinoa (als het goed is heb je nog 1 bakje in de koelkast van dag 5, zo niet dan kun je opnieuw 50g quinoa koken in 150-200 ml bouillon of kiezen voor 120g / ½ pot kikkererwten) met 1 kleingesneden tomaat, 5 radijsjes in dunne plakjes, ½ kleingesneden paprika en 2 handen sla. Besprenkel met 1 el olijfolie, ½ el zwarte balsamicoazijn, peper, zout en eventueel nog wat verse kruiden uit de koelkast. Voeg de amandelen, zonnebloempitten en 1 el lijnzaad of hennepzaad toe.

Tussendoor

1 plak bananenbrood

Avondmaaltijd: Zoete pompoensoep

(4 - 6 kommen)

Ingrediënten:  

1 ui

1 teen knoflook

2 cm gemberwortel

1 (200g) winterpeen

200g (zoete)aardappel of pastinaak

1 bio pompoen, bij voorkeur oranje/Hokaido pompoen van +/- 1 kg, pitten verwijderd

1 el kokosolie of olijfolie

2 bouillonblokjes (bio)

Benodigdheden: grote soeppan of pan met deksel, staafmixer

Bereiding: Breng ruim 2 liter water aan de kook. Snipper de ui, snijd of pers de knoflook fijn, schil de gember en snijd deze fijn. Snijd de winterpeen in plakken. Schil de (zoete) aardappel of pastinaak en snijd in blokjes. Snijd de pompoen doormidden en lepel de pitten eruit en hak grof. Verhit de kokosolie of olijfolie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en gember 2 minuten op middelmatig vuur. Voeg de winterpeen, (zoete) aardappel of pastinaak en pompoen toe en schep goed om. Schenk net zo veel kokend water over in de pan, tot de pompoen net niet onder staat. Dit is waarschijnlijk net geen 2 liter. Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan, roer door en breng afgedekt aan de kook. Laat de soep 15 minuten zachtjes koken of tot de pompoen zacht is. Schep tussendoor een keer om en bestrooi met peper. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Voeg extra kokend water toe als je de soep te dik vindt en breng op smaak met peper en zout.

Variatie & tips:

Heb je geen gember, ui, knoflook, wortel of (zoete) aardappel in huis? Geen probleem, de soep is ook lekker als één of meerdere van deze componenten missen. En ben je een liefhebber van pittig eten? Voeg dan een fijngesneden rood pepertje toe of een ½ tl chilipoeder.

Heb je gesport? Garneer de soep met 2 lepels hüttenkäse of 50g gerookte makreel.

Ben je geen liefhebber van pompoen? Vervang de pompoen dan door 1 kg andere groenten, bijvoorbeeld bleekselderij, (diepvries) doperwten en spinazie. Of courgette en prei.