Tip: Kefir (melkkefir in dit geval)

Dit is een friszurig yoghurtdrankje. Het lijkt op iets tussen karnemelk en yoghurt, in maar is vele malen gezonder. Melkkefir wordt gemaakt van melk en kefir (een bacterie). Deze bacterie fermenteert de melk door de lactose eruit op te eten. Hierdoor ontstaat lucht, een zure smaak en een dikkere structuur. Melkkefir is pure probiotica. Dit zijn levende bacteriën die essentieel zijn voor een gezonde darmflora. Een gezonde darmflora is een vereiste voor een goede opname van voedingsstoffen en dat is immers wat je wilt. Het zou toch zonde zijn als je al dit gezonde eet, maar er enkel de helft van de voedingsstoffen uit opneemt. Veel mensen uit mijn praktijk die dit zijn gaan gebruiken voelen dit in hun energielevel, zien het aan hun huid, merken dat ze aanzienlijk minder gevoelig zijn voor ontstekingen en dat ze minder tot geen last meer hebben van griepjes of een verkoudheid. Ben je nieuwsgierig? Neem contact met mij op! Je vindt melkkefir bij de biologische winkel of grote supermarkten. Later deze week zul je het een aantal keer gebruiken. Kun je het niet vinden? Gebruik dan naturel biogarde, (roer)yoghurt of karnemelk.

Ontbijt

200 ml halfvolle (roer)yoghurt of biogarde, 1 appel, 1 hand (diepvries)bosbessen, 1 hand studentenhaver, 2 el zonnebloempitten of lijnzaad

Heb je vandaag tijd om iets te maken? Maak dan je eigen easy granola:

Ingrediënten:

200g fijngehakte noten, 150g haver- of speltvlokken, 50g pitten, 30g lijnzaad (of andere zaden naar wens), 1el kaneel, 1el cacaopoeder (optioneel), 4el honing, 5el water, 200g gedroogd fruit.

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden en hak de noten fijn. Meng alle ingrediënten, behalve het gedroogde fruit, in een kom. Schep tot een kleverige massa. Voeg eventueel extra water toe. Verspreid het mengsel op een bakplaat met bakpapier. Strooi er wat extra kaneel overheen en bak 20 minuten in de oven. Schep de granola elke 5 minuten om, om aanbranden te voorkomen. Snijd ondertussen het gedroogde fruit klein. Haal de granola na 20 minuten uit de oven, schep het gedroogde fruit erdoor en laat afkoelen. Bewaar de granola in een goed afsluitbare pot.

Tussendoor

1 banaan of ander stuk fruit naar wens

Lunch

1 kom soep van gister. Snijd 1 gekookt ei in parten, leg deze op je soep en bestrooi met versgemalen peper. Heb je honger? Eet dan bij je soep 1-2 volkoren crackers of zilvervliesrijstwafels. Doop deze in je soep of beleg ze dun met een restje doperwtenhummus, roomboter of avocado.

Tussendoor

6 halve walnoten en 3 dadels (Snijd de dadels doormidden en beleg elke walnoot met een halve dadel. Gegarandeerd een topcombinatie!) Stap onderweg een biowinkel in en haal een flesje of beker kefir naturel van 500 ml! Je vindt dit in het koelvak bij de zuivel.

Avondmaaltijd: gegrilde groentesalade

(Avondmaaltijd voor 2-3 personen)

Ingrediënten:

3 el zonnebloempitten

1 ui

1 knoflookteen

½ pompoen

1 grote zoete aardappel

250g spruiten

2 tomaten

1 courgette

1 tl gedroogde tijm

1 tl paprikapoeder

1 el olijfolie

2 flinke handen sla naar wens of verse spinazie

Peper & zout

Dressing: 1 tl mosterd, 1 el balsamicoazijn, 1 tl honing, 1 tl water

Benodigdheden: bakplaat met bakpapier, saladekom

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verspreid de zonnebloempitten op een bakplaat met bakpapier en rooster de zonnebloempitten 3 minuten, of tot deze goudbruin zijn, in de oven. Bewaar daarna apart. Snijd ondertussen de ui in halve ringen. Snijd of pers de knoflook fijn. Snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 1 cm. Schil de zoete aardappel en snijd in gelijke stukken. Verwijder de lelijke bladeren van de spuiten en snijd de spruiten doormidden. Snijd de tomaten in parten en de courgette in halve plakken. Meng de groente, knoflook en zoete aardappel op de bakplaat met bakpapier. Bestrooi met de tijm paprikapoeder en peper en zout naar smaak. Besprenkel met de olijfolie en 4 el water. Meng alles goed en bak de groenten 25 – 30 minuten in de oven. Schep tussendoor een keer goed om.

Maak ondertussen de dressing en scher de sla of spinazieblaadjes klein.

Schep de groenten over in een saladekom. Voeg de sla of spinazie en de dressing toe en breng verder op smaak met balsamicoazijn, peper en zout. Garneer met de zonnebloempitten.

Variatie & tips:

Ben je alleen en eet je 1 portie? Top, dan heb je alvast een lunch klaar voor morgen! Meng dan de helft van de groenten met de sla of spinazie en voeg morgen opnieuw sla en dezelfde dressing toe. Eet je wel met meerdere personen, bak dan gewoon wat extra groenten.

Ben je geen liefhebber van één van de groenten? Deze groenten zijn ook erg lekker uit de oven: aubergine, kleine bloemkoolroosjes, pastinaak, knolselderij, gekookte of rauwe bieten en venkel. Mix and match naar smaak.

Geen zoete aardappel? Vervang deze door 5-6 eetlepels gekookte quinoa, volkoren couscous, gierst, kikkererwten of linzen per persoon

Schil 1 ananas. Snijd de helft klein en bewaar deze in de vriezer. Snijd de andere helft in plakken en bewaar in de koelkast.