Tip: Koolhydraatopname

Het spreekt voor zich dat suikers sneller worden opgenomen dan wit brood en wit brood weer sneller dan volkoren granen. De snelle opname van deze suikers in je bloed resulteert in een enorme bloedsuikerpiek met daaropvolgende een snelle daling. Gevolg, vermoeidheid en zoetbehoefte. Wil je de opname iets vertragen, voeg dan het volgende toe aan je koolhydraatrijke product zoals fruit, brood, crackers, etc.:

-        Eiwitten: bijv. ei, een paar noten, naturel kwark of yoghurt, vlees, vis, kip of kaas.

-        Vetten: Bijv. avocado, olie, noten, zaden of pitten

Deze ideale combinatie zit van naturen in: peulvruchten (linzen/bonen) & pseudogranen (quinoa/amarant/boekweit/gierst). Onder andere daarom zijn het zulke fantastische producten om regelmatig te eten.

Ontbijt: Banaan-pannenkoek met peer en kokos (1 ontbijt)

Ingrediënten:

  • 1 bananen
  • 1 ei
  • 1 el lijnzaad
  • Kokosvet of roomboter om in te bakken
  • 1 kleine peer
  • ½ tl kaneel
  • 1 el kokosrasp
  • Voor de echte zoetekauw: 1 tl honing

Benodigdheden: mengkom, koekenpan

Bereiding: Prak de banaan in een kom. Meng de banaan met het ei en lijnzaad. Verhit de kokosolie of roomboter in een koekenpan en 1 pannenkoek van het beslag. Snijd ondertussen de peer in dunne parten. Zet de koekenpan terug op middelmatig vuur en parten 1 minuut aan elke kant op middelhoog vuur. Beleg de pannenkoek met de peer, bestrooi met de kokosrasp en garneer eventueel een beetje honing.

Heb je weinig tijd? Maak dan een fruitsalade van de peer, banaan, lijnzaad en kokosrasp. Voeg een extra handje noten of pitten toe en garneer met 2 eetlepels kwark.

Tussendoor

2 blokjes pure chocolade (> 70%)

Lunch

Verwarm de overgebleven bloemkool-courgettesoep van gister. Garneer eventueel met wat geraspte kaas. Mocht je niet heel veel soep over hebben? Eet er dan nog 1 - 2 volkoren crackers bij met nog wat witte bonenhummus en plakjes komkommer of ander beleg naar wens.

Tussendoor

1 haring. Ben je geen liefhebber van haring? Neem dan een ander tussendoortje naar wens. En wil je toch een beetje voldoen aan de omega-3 vetzuren die je met haring wel binnenkrijgt? Neem dan een handje walnoten. Deze noten zijn rijk aan omega-3.

Avondmaaltijd

Één portie chili con carne van gister. Garneer de chili met blokjes avocado, 2 el hüttenkäse of yoghurt.