Gun jezelf zo nu en dan iets lekkers!

Ik blijf deze tip herhalen omdat deze zo ontzettend belangrijk is!! Dit is namelijk de enige manier waarop je een gezond voedingspatroon kunt vasthouden. Wanneer je jezelf alles ontzegt, wordt het iets van korte duur. Streng zijn is goed, maar tè streng is niet iets wat houdbaar is voor de lange termijn. Vermijd dit gevoel en neem 1 keer per week iets wat je echt lekker vindt en wellicht niet zo gezond is. Hiervoor is absoluut ruimte en een gezond lichaam zal hierdoor absoluut niet meteen van slag raken. Voor wie wil afvallen, van 1 keer iets meer of anders eten kom je net zo min aan als dat je van 1 keer minder eten niet af zult vallen. Dus, feel free!

Ontbijt: romige smoothie van groente & fruit

Meng in een blender of kom voor een staafmixer de volgende ingrediënten: 1 peer, 1 kiwi, ½ banaan, 1 voorgekookte rode biet (100-125 g), 6 blokjes diepvriesspinazie en 150 ml halfvolle (roer)yoghurt of biogarde. Pureer alles tot een dikke smoothie. Schenk over in een ontbijtkom. Garneer je smoothie met 1 hand verkruimelde walnoten.

Heb je haast of drink je jouw smoothie liever? Voeg tijdens het blenden een scheutje water toe om de smoothie vloeibaarder te maken. Eet het handje walnoten later op de dag bij een tussendoortje of de lunch. Natuurlijk kun je ook de walnoten mee blenden.

Tussendoor

1 volkoren cracker of rijstafel met pindakaas of notenpasta met de andere halve banaan van de ochtend in plakjes gesneden.

Lunch: Snelle en frisse salade met tonijn

Ingrediënten: 2 el pompoenpitten, ¼ komkommer, 1 rode paprika, ½ appel, 2 lente-uitjes, 2 handen spinazie of sla naar wens, 1 blikje tonijn in olijfolie (MSC), ½ blik (120) kikkererwten, 3 el yoghurt, 1 tl mosterd, peper & (zee)zout

Bereidingswijze: Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan op hoog vuur tot deze beginnen te poffen. Zet daarna het vuur uit. Snijd de komkommer, paprika en appel klein. Snijd de lenteui in fijne ringen. Meng al deze ingrediënten in een saladekom met de spinazie, tonijn en kikkererwten. Maak een dressing van de yoghurt, mosterd, peper en zout en voed de dressing toe aan de salade.

Tussendoor

3 chocolatechip bonbonnetjes of 1 handje noten en 2 gedroogde vijgen of dadels

Avondmaaltijd: gegrilde groentesalade met tahindressing

(Avondmaaltijd voor 2-3 personen)

Ingrediënten:

3 el zonnebloempitten

1 ui

1 knoflookteen

½ pompoen

1 grote zoete aardappel

250g spruiten

2 tomaten

1 courgette

1 tl gedroogde tijm

1 tl paprikapoeder

2 el olijfolie

Dressing: 2 el tahin, 3 el citroensap, 4 el water, peper en zout

2 flinke handen sla naar wens of verse spinazie

Peper & zout

Benodigdheden: bakplaat met bakpapier, saladekom

Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 200 graden. Verspreid de zonnebloempitten op een bakplaat met bakpapier en rooster de zonnebloempitten 3 minuten in de oven of tot deze goudbruin zijn. Haal uit de oven en bewaar apart. Snijd ondertussen de ui in halve ringen. Snijd of pers de knoflook fijn. Snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 1 cm. Schil de zoete aardappel en snijd in gelijke stukken. Verwijder de lelijke bladeren van de spuiten en snijd de spruiten doormidden. Snijd de tomaten in parten en de courgette in halve plakken. Meng de groenten, knoflook en zoete aardappel op de bakplaat met bakpapier. Bestrooi met de tijm paprikapoeder en peper en zout naar smaak. Besprenkel met de olijfolie en 4 el water. Meng alles goed en bak de groenten 25 – 30 minuten in de oven. Schep tussendoor een keer goed om. Maak ondertussen de dressing: meng de tahin met de citroensap tot een dikke pasta. (Schrik niet, het gaat eerst klonten, daarna wordt het smeuïger) Voeg het water toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel extra water toe om de dressing vloeibaarder te maken. Schep de groenten over in een saladekom. Voeg de sla of spinazie en de dressing toe en garneer met de zonnebloempitten.

TO DO: Bewaar een klein portie voor de lunch van morgen.

Variatie & tips:

  • Ben je geen liefhebber van één van de groenten? Deze groenten zijn ook erg lekker uit de oven: aubergine, kleine bloemkoolroosjes, pastinaak, knolselderij, gekookte of rauwe bieten en venkel. Mix and match naar smaak.
  • Geen zoete aardappel? Vervang deze door 5-6 eetlepels gekookte quinoa, volkoren couscous, gierst, kikkererwten of linzen per persoon.
  • Liever een andere dressing? Maak een balsamico-mosterddressing van per persoon 1 tl mosterd, 1 el balsamicoazijn, 1 tl honing en 1 el olijfolie, peper en zout.