Tip: Brood, goed of niet goed? En als wel, welke dan?

Er zijn altijd veel meningen over brood. Brood is niet ongezond, zolang je de juiste soorten kiest. Daarnaast is het belangrijk dat niet al je maaltijden uit brood bestaan. Houd het bij een ontbijt, lunch òf tussendoortje. Door op de anderen eetmomenten andere keuzes te maken kom je veel gemakkelijker aan alle benodigde voedingsstoffen. Let op het volgende als je brood koopt: Het moet gemaakt zijn van volkoren tarwemeel, volkoren speltmeel of volkoren roggemeel. Zorg ervoor dat er geen tarwemeel/tarwebloem, speltmeel/speltbloem of roggemeel/roggebloem in zit. Dat zijn de witte varianten. Kies bij voorkeur voor zuurdesem. Zuurdesembrood rijst door fermentatie. Hiervoor zijn melkzuurbacteriën nodig. Deze bacteriën stimuleren de darmflora. Dit maakt je darmen gezonder waardoor deze en beter voedingsstoffen op kunnen nemen. Voedingsstoffen die onder andere verantwoordelijk zijn voor je energielevel en immuunsysteem.

Ontbijt: Fruitsalade

Ingrediënten voor 2 eetmomenten: 2 appels, 1 kakifruit, 1 grapefruit, 10 muntblaadjes, 1 hand zonnebloempitten, 1 el lijnzaad

Bereidingswijze: Snijd de appel en kakifruit klein. Pel de grapefruit en snijd de parten doormidden. Hak de munt fijn. Schep de helft van de fruitsalade in een bakje en bewaar, afgedekt, in de koelkast of neem het mee naar werk voor later vandaag. Schep de rest over in een ontbijtkom en voeg de zonnebloempitten en lijnzaad toe.

Tussendoor

1 hand (wal)noten

Lunch

Meng 2 flinke handen klein gescheurde spinazie die je overhebt van gister met plakjes van een 1/3 komkommer (snelle plakjes maak je met behulp van een kaasschaaf) in een kom en besprenkel met 1 el olijfolie, peper, zout en het sap van een ¼ citroen of 1 tl balsamicoazijn.

Beleg 2 volkoren (spelt)boterhammen met de doperwten-fetahummus die je gister gemaakt hebt en een beetje van de salade. Eet de overige salade ernaast.

Tussendoor

De andere helft van je fruitsalade

Avondmaaltijd: Scrambled veggie egg 

(1 persoon)

Ingrediënten:

1 ui

300g groenten naar wens, bijv. spinazie, boerenkool, wortel, paprika, tomaat, (diepvries) doperwten, prei, aubergine, pompoen, knolselderij, koolraap, spruitjes, etc. Alles kan!

½ el kokosolie, roomboter of olijfolie

Gedroogde kruiden: paprikapoeder, gedroogde oregano, kurkuma (optioneel)

Peper en zout

2 eieren

3 el (amandel)melk

½ avocado

Benodigdheden: Wok of hapjespan met deksel, kom

Bereidingswijze:

Snipper de ui en snijd de groenten klein. Verhit de olie in een wok of hapjespan en fruit de ui op laag vuur. Voeg de groenten en kruiden toe en bak 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg 3 el water toe, bestrooi met peper en zout, dek de pan af en laat ongeveer 7 minuten bakken. Schep tussendoor een keer om. Kluts ondertussen het ei met de melk in een kom. Schenk, als de groenten bijna gaar zijn het mengsel in de pan en bak al roerende nog 1 – 2 minuten of tot het ei gestold is. Snijd de avocado in blokjes, schep de maaltijd over op een bord en garneer met de avocado.

Variatie en tips:

Voor de kaasliefhebbers: Kluts 3 el hüttenkäse, 2 el verkruimelde feta of 2 el geraspte kaas mee met het ei. Ook 2 el verkruimelde feta is erg lekker! Houd je van pit? Serveer je maaltijd dan met 1 tl sambal.

Zet alvast je havermout klaar voor de volgende ochtend:

Meng in een ontbijtkom 6 eetlepels havermout, 2 kleingesneden dadels, 1 el lijnzaad, 150 ml ongezoete rijstmelk of amandelmelk, 100 ml water en een beetje kaneel. Bewaar afgedekt in de koelkast.