Tip: Slaap minimaal 8 uur per nacht. Door een slaaptekort loop je onder andere het risico op vermoeidheid gedurende de dag. Ben je moe dan vraagt je lichaam om energie en wat geeft nu sneller energie dan suikers…? Ja, je krijgt zin in zoet. Voorkom dit door ’s avonds op tijd je bed in te duiken. En, laat je telefoon eens uit de slaapkamer. Dat scheelt je waarschijnlijk minstens een half uur slaap.

Ontbijt: Scrambled egg op toast

Kluts 2 eieren in een kom met een klein scheutje melk, peper en zout en rooster 2 volkoren (zuurdesem)boterhammen in een broodrooster. Verhit een ½ el roomboter in een koekenpan en roerbak het ei tot deze net begint te stollen. Verdeel een ¼ - ½ avocado over het geroosterde brood en verdeel het ei erover.

Tussendoor

2 mandarijnen of 1 sinaasappel

Lunch: zalmpesto- of kippestosalade met couscous

Herhaal je creatie van gister, als het goed is heb je van alle ingrediënten nog een deel in de koelkast. Zo niet? In het recept vindt je alternatieven om in groenten te variëren. Heb je geen gerookte kip of zalm meer? Kies dan voor een hand noten, 2 el geraspte kaas, 30 – 40 g geitenkaas of feta of bak een hand garnalen in een beetje olijfolie of kokosolie.

Tussendoor

1 – 2 stuks fruit naar wenst

Avondmaaltijd: Pompoen-linzensoep met gerookte makreel

(Avondmaaltijd, 2 avondmaaltijden + 1 x lunch)

 2 liter groentebouillon, bio

1 ui

3 cm gemberwortel of 1 tl gedroogde gemberpoeder

1 el olijfolie of kokosolie

200 g gedroogde groene of bruine linzen

2 of meer gedroogde kruiden: 1 tl kurkuma, 1 ½ tl kaneel, 2 tl paprikapoeder, 2 tl komijnpoeder

¾ of 750 g pompoen

2 winterpeen

4 tomaten

250 g gerookte makreel

Benodigdheden: soeppan, staafmixer

Bereidingswijze:

Bereid de bouillon. Snipper de ui, schil de gember en snijd klein. Verhit de olijfolie of kokosolie in een soeppan en fruit de ui en gember 2 - 3 minuten op middelmatig vuur. Voeg de kurkuma, kaneel, paprikapoeder, komijnpoeder en linzen toe en bak al roerende 30 seconden. Schenk de bouillon erover en kook, afgedekt, 25 minuten. Snijd ondertussen de groenten klein, kook deze na ongeveer 10 minuten met de linzen mee en breng eventueel op smaak met peper. Zorg dat de groenten net onder water staan. Zo niet, schenk dan extra (kokend) water in de pan. Maak ondertussen met een vork de makreel klein. Haal als de groenten en linzen zacht zijn de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Pureer niet te veel, houd de groenten en linzen lekker grof. Verdeel de soep over soepkommen.

Variatie & tips:

  • Geen gember of gedroogde kruiden in huis? Geen probleem, ook zonder één of meerdere van deze is de soep erg lekker.
  • Variatie: vervang de makreel door gerookte kip of rul gebakken rundergehakt.
  • Weinig tijd? Gebruik linzen uit blik, reken 250g voor 2 personen.
  • Liever bonen of kikkererwtensoep? Vervang de linzen dan door 125 - 150g bonen of kikkererwten uit blik per persoon. Of de gedroogde varianten. Laat deze wel 24 uur in water wellen voor gebruik en kook deze voor zoals aangegeven op de verpakking.