Vragen & antwoorden over DNAFit

18 November 2014

1. Wat is DNAFit?

DNAFit is een simpele test waarbij je een wattenstaafje langs de binnenkant van je wang haalt (gedurende 2 minuten). Deze test rapporteert en analyseert 45 genetische varianten die worden geassocieerd met beweging en voeding. Wij identificeren het sport- en fitnessprofiel, een voedingsplan en persoonlijke voedingsbehoeften aan de hand van jouw genetische profiel. Door middel van het DNAFit analyse rapport kun jij jouw training en de tijd die je hieraan besteed optimaliseren en bereik jij jouw best mogelijke resultaten.

2. Hoe helpt het mij?

We weten allemaal dat wat werkt voor de een, werkt niet voor de ander. De reden hiervoor zit in individuele genetische variaties. Doordat jij inzicht hebt in jouw genetische profiel, kun je de link leggen met de manier waarop je lichaam reageert op training(en) en voeding waardoor je betere beslissingen kunt maken op het gebied van zowel lichaamsbeweging als voedingskeuzes.

Onthoud goed dat onze genen slechts een onderdeel zijn van een holistisch pakket dat het optimale trainings- en voedingsplan bevat, maar dit is tot nu toe niet beschikbaar geweest voor de dagelijkse fitnessliefhebber.

3. Wat is de wetenschappelijk bewijsvoering voor DNAFit?

De DNAFit test is gebaseerd op vele jaren onderzoek naar de manier waarop individuen reageren op training en voeding. Het DNAFit genpanel is gebaseerd op honderden (openbare) gepubliceerde onderzoeksrapporten. Enkel de beste genvarianten zijn opgenomen in onze test nadat deze zijn onderworpen aan het strenge protocol van de DNAFit Scientific Advisory Board.

Elke genvariant moet aan onderstaande voorwaarden voldoen, voordat het in ons panel wordt opgenomen:

- De genvariant is aangetoond in meerdere (tenminste drie) klinische gevalideerde onderzoeken.

- Het onderzoek van dit gen is gedaan op mensen.

- Om de activiteit van het gen te ondersteunen, moet er een verandering in de levensstijl kunnen worden ondernomen.

4. Wat vertelt het DNAFit rapport mij?

DNAFit biedt twee belangrijke rapportenL: het DNAFit Diet Report en het DNAFit Fitness Report. Hierin rapporteren wij over de genen die je bezit in relatie tot de volgende fitness- en voedingsaspecten:

DNAFit

Kracht en uithoudingsvermogen

VO2 max (zuurstofopname)
Herstelsnelheid en ontstekingsreactie
Potentieel risico op letsel

DNAFit Dieet

Gevoeligheid voor koolhydraten en verzadigd vet
Fase 1 en Fase 2 ontgiften
Behoefte aan antioxidanten, omega-3, vitamine B en vitamine D
Gevoeligheid voor natrium
Cafeïne metabolisme
Alcohol metabolisme
Lactose-intolerantie
Gevoeligheid voor coeliakie (gluten)

5. Wat vertelt mijn DNAFit rapport mij niet?

DNAFit vertelt je niet over de medische risico's van ziekten. De genetica die in de DNAFit test zijn opgenomen bevatten uitsluitend informatie over fitness- en voedingskeuzes.

Het DNAFit rapport vertelt je niet welke sport het beste voor je is en het is ook niet om vooraf te bepalen in welke sport een persoon goed zal zijn of om te bepalen wat voor talent hij of zij heeft.

Onze genen spelen een belangrijke rol, maar zijn nog steeds een onderdeel van een veel groter geheel dat talloze variabelen bevat.

De potentie van het inzicht in iemands genetische profiel ligt niet bij de voorafbepaling van de beste sport voor diegene, dit is wellicht wat verkeerd wordt begrepen. Ter verduidelijking, de genetische onderzoeken worden niet gebruikt om iemands doel te veranderen, maar om jou te helpen je doel effectiever te bereiken door je inzicht te verschaffen in jouw genetische profiel.

6. Vertelt DNAFit mij precies welke oefeningen ik moet doen?

Nee, jouw DNA bied je informatie over jouw genen die worden geassocieerd met de manier waarop je reageert op lichaamsbeweging. Door dit inzichtelijk te maken, wordt het voor jou (en jouw trainer) mogelijk om jouw genetische profiel toe te voegen als een nieuwe en invloedrijke parameter bij het plannen van jouw trainingsroutine. Net zo normaal als het is om hierbij rekening te houden met jouw persoonlijke voorkeur, gewicht, lichaamsvet en je hartslag bij het opzetten van een optimaal trainingsplan. Genetica voegt meer persoonlijke informatie toe aan jouw trainingsplan.

7. Vertelt DNAFit mij precies wat ik moet eten?

Nee. Net zoals bij het sporten, bevat ons DNA waardevolle informatie die ons helpt het het beste te halen uit ons voedingsplan. Jouw DNA vertelt je niet exact wat je moet eten. Door inzicht te krijgen op het gebied van gevoeligheid (koolhydraten en vetten) en jouw persoonlijke behoefte aan belangrijke voedingsstoffen en vitamines, is het mogelijk om genetica in te zetten om ons wegwijs te maken in het grote aanbod van voedingsopties die vandaag de dag beschikbaar zijn.

8. Voor wie is DNAFit?

DNAFit is voor iedereen, van beginnende tot professionele sporters. Topsporters en teams over de hele wereld gebruiken de DNAFit test, van toonaangevende Europese voetbalclubs tot Olympische gouden medaillewinnaars. Het belangrijkste is het inzicht dat DNA een enorm verschil maakt voor de fitnessliefhebber, de recreatieve sporter en diegene die op zoek zijn naar externe factoren die hen helpen om hun optimale dagelijkse gezondheid te bereiken.

9. Heeft DNAFit positieve resultaten behaald door te trainen op basis van dit genpanel?

Ja, DNAFit is onlangs een onderzoeksproject gestart in samenwerking met de Universiteit van Manchester. In dit onderzoek wordt het effect van genetisch begeleide trainingsprogramma's op de belangrijkste prestatie-indicatoren geanalyseerd onder universitaire studiebeursatleten die verschillende sporten beoefenen. De resultaten van dit onderzoek staan nu gepland om in Q1 2015 te worden gepubliceerd.