Primal Foods Macronutriënten

14 April 2014

Macronutriënten

Hoe belangrijk is proteïne en hoeveel heb je nodig?
Macronutriënten zijn voedingsstoffen die je lichaam in grote hoeveelheden nodig heeft: proteïne (eiwitten), koolhydraten en vetten. Je lichaam gebruikt eiwitten uit je voeding voor het herstel van spierweefsel, het bouwen van lichaamscellen en het ondersteunen van essentiële lichaamsfuncties.

Eiwitten zijn bij bijna ieder proces in je lichaam betrokken en zijn een onderdeel van de structuur van iedere lichaamscel. De toplaag van je huid, nagels en haar worden bijvoorbeeld opgebouwd door het eiwit Keratine. Aangezien deze delen van je lichaam constant groeien is het daarom een goede reden om dagelijks eiwitten te gebruiken.

Als je niet genoeg eiwitten binnen krijgt via je voeding, dan zal je lichaam dit onttrekken van het eigen lichaam. Gevolg is dus dat je jezelf gaat opeten.

Meer voorbeelden van eiwitten in het lichaam:
Haar, nagels, spierweefsel, botten, rode bloedcellen, bloedplasma. De functie van je centrale zenuwstelsel (vermogen te zien, horen, voelen, ademen, etc.) wordt gevoed door neurotransmitters. Deze worden ook weer gevoed door eiwitten.

Goede eiwit bronnen zijn:

  • Vlees, vis, eieren, noten, bonen en zuivel.


Vanuit Primal Foods adviseren we je altijd een eenheid (serving) eiwitten te gebruiken bij iedere maaltijd: Ontbijt, lunch en diner. Over het algemeen hebben mannen meer spiermassa dan vrouwen. Daarom zouden mannen in dit geval hun eiwit inname kunnen verhogen naar 1,5 tot 2 eenheden (servings) per maaltijd.

Een van de meest eenvoudige manieren om deze eenheid (serving) te bepalen is het gebruiken van je hand. Je hand is jou eigen persoonlijke gids die een goede referentie geeft hoeveel voedsel je per maaltijd kan nuttigen.

Als je doel spiermassa toename is, heb je dus meer dan normaal eiwitten nodig.

Nog steeds niet zeker over de hoeveelheid eiwitten?
In de onderstaande tabel vind je een aantal signalen die je van je lichaam krijgt als je te veel of te weinig eiwitten binnenkrijgt.