Moedermelk of eiwitshake?

15 January 2015

Eiwitten, koolhydraten en vetten; de drie macronutriënten waar onze voeding uit bestaat en tevens de drie voornaamste bestanddelen van onze cellen.

Waar heb je eiwitten voor nodig?

De voornaamste functie van eiwitten is groei, maar daarnaast heb je ze ook nodig voor het herstellen en vernieuwen van je cellen.

Vooral in de sportwereld ligt er een grote nadruk op eiwitten in de voeding, die heb je tenslotte nodig voor het herstel van je spieren! Maar hoeveel hebben we dan precies nodig en hoe krijgen we dat binnen? Als baby, wanneer we in een korte tijd veel groeien, hebben we de grootste hoeveelheid eiwitten nodig. De meest ideale voeding voor baby’s; moedermelk, bestaat voor 6% uit eiwitten. Het overgrote gedeelte van moedermelk bestaat uit melksuikers, de brandstof voor het lichaam.

Hoeveel eiwitten hebben wij dan nodig?

Aangezien wij geen baby meer zijn en niet zo veel meer hoeven te groeien hebben wij niet veel meer eiwitten nodig. Een te veel aan eiwitten kan zelfs schadelijk zijn voor ons lichaam en vooral heel belastend voor onze organen! Dit komt doordat er veel afvalproducten vrijkomen bij de vertering ervan en dit merk je vooral op de lange termijn aan je gezondheid of rimpelvorming. De Wereld Gezondheidsraad adviseert dan ook voor volwassenen 10% eiwitten van je totale energie inname per dag. Dan krijg je ruim voldoende binnen, ook als je sport, zonder je lichaam en organen te veel te belasten.

In een eerdere blog leggen we uit hoe belangrijk een soepele vertering is. Zo kunnen voedingsstoffen ook daadwerkelijk worden opgenomen, verminder je klachten als een opgeblazen gevoel of winderigheid én krijg je meer energie! Plantaardige eiwitten zijn altijd gemakkelijker te verteren dan dierlijke.

Dierlijke eiwitten haal je uit; vis, kip, vlees, ei, kaas, melkproducten.

Plantaardige eiwitten zitten in; (groene) groente, fruit, (hennep)zaadjes, noten, avocado, bonen, linzen, quinoa en andere granen, zeewieren (chlorella, spirulina, nori, wakame).

Sport je veel?

Dan is het belangrijk dat je voldoende brandstof (en voldoende calorieën) binnenkrijgt! Koolhydraten kunnen het snelst en gemakkelijkst worden omgezet in de glucose die jouw lijf nodig heeft. De power brownies uit het recept hier onder zijn daarom ideaal als pre-workout snack. Er zit nauwelijks vet in deze brownie en dat is gunstig. Om de suikers namelijk uit je voeding in de cel te laten komen en als brandstof te laten dienen is insuline nodig. Zit er te veel vet in je voeding dan gaat dit vet op de insulinereceptoren zitten, waardoor de suikers de cel niet in kunnen en jij er de energie niet uit kunt halen. Het geen je juist zo hard nodig hebt met het sporten!

Recept Power Brownies:

Mix 250 gram verse dadels met 300 ml water, 100 gram havermout en 70 gram (rauwe) cacao in een keukenmachine. Eventueel kun je nog 1 theelepel speculaaskruiden, een handje gedroogde moerbeien en 60 gram gesmolten pure chocola toevoegen. Doe het mengsel in een bakvorm of rol er balletjes van. Even hard laten worden in de vriezer en je bent klaar!

Waar willen jullie graag meer over horen tijdens het Primal Foods college in Vught 27 januari? Laat het ons weten in de reacties hier onder!