Maandag 10-02-2014

Zijn paarse aardappelen gezond? Paars is sowieso een mooie kleur, maar al helemaal als het van nature in groente voorkomt. Het is leuk om met kleur te spelen op je bord. Er zitten namelijk veel voordelen aan paarse aardappelen. De meeste kinderen vinden het echt geweldig (vooral meisjes!), waardoor ze automatisch nieuwsgierig worden en al snel geneigd zijn het daadwerkelijk op te eten. En ze zijn ook nog eens een stuk gezonder dan ‘gewone’ aardappelen. De regel voor groente en fruit is dat je aan de kleur kunt zien hoe gezond ze zijn. Hoe meer kleur, hoe meer voedingsstoffen ze bevatten. Dit geldt ook voor de paarse aardappel. Naast calcium en vitamine C vind je in paarse aardappelen meer antioxidanten dan in gewone aardappelen. Een Amerikaans onderzoek in 2012 toonde aan dat het vervangen van gewone aardappelen voor de paarse variant zorgt voor een verlaging van je bloeddruk. Er moet wel bij vermeld worden dat de deelnemers 6-8 kleine porties aardappelen per dag aten.   Paarse aardappelen zijn nog wel heel bijzonder, maar ook steeds makkelijker verkrijgbaar. Je komt ze zelfs soms tegen in de supermarkt, maar je vindt ze zeker bij de biologische supermarkt. Wees creatief en gezond en zorg voor een heerlijke paarse maaltijd.

 


Dinsdag 21-01-2014

Iedereen kent het belang van water en het advies is om minimaal 1,5 liter water per dag te drinken. Dat lijkt in eerste instantie best mee te vallen, maar als puntje bij paaltje komt, is het toch een redelijke uitdaging.

Jennifer Wilson, International Product Manager HealthCity begeleidt mij met Primal Foods-proces en ziet hydratatie als eerste en belangrijkste stap. De cola light moet plaats maken voor meer water. Nou ja, ik mag nog steeds cola light drinken, maar ik moet er eerst voor zorgen dat ik minimaal 1,5 liter water per dag binnenkrijg. Als ik nog meer dorst heb, dan mag ik altijd nog een blikje cola light… Easy does it, toch?

Ik krijg de opdracht om mijn waterinname exact af te meten. Dus een 1,5 literfles vullen met water en die gedurende de dag leegdrinken. In mijn geval wordt het een klein waterflesje van 0,5 cc en deze vul ik 3 keer per dag.  Er blijkt geen plek meer voor cola light, want ik zit vol. Vol met water. Ik was er eigenlijk altijd van overtuigd dat ik genoeg dronk op een dag, maar als je het precies bijhoudt, blijkt mijn waterinname bij lange niet voldoende te zijn. Er is geen ruimte meer voor frisdrank en mijn cola light maakt langzaam plaats voor water.

Ik merk ook dat ik minder honger heb en langer een voldaan gevoel heb tussen de maaltijden door. De eerste 0,5 kilo gewichtsverlies is een feit. Ik ben toe aan mijn volgende stap: het plannen van mijn maaltijden.


Maandag begin ik. Een zin die je vaak hoort aan de start van het zoveelste dieet en vooral veel gebruikt wordt om in het weekend zonder schuldgevoel nog even te kunnen genieten van lekker en ongezond eten. Het nadeel is dat er op maandag dan gemotiveerd aan het dieet wordt gestart, om er vervolgens op woensdag al weer de brui aan te geven.

Ik heb er jarenlange ervaring mee. Moet eerlijk toegeven, ik ben allesbehalve dik, maar behoor tot het type ‘3 kilo eraf zou lekker zijn’. Helaas lukt het me niet om die 3 kilo kwijt te raken en is het soms zelfs bijna ‘4 kilo eraf’.

Mijn naam is Maaike Dorsteen, ik ben 35 jaar oud en woon samen met mijn man en 3 kinderen (Mikkie 9 jaar, Beau 5 jaar en Fiene 2 jaar)  in Amsterdam. Ik werk als marketingmanager voor een exclusief huidverzorgingsmerk en run daarnaast mijn rimpelblog, Furrow.nl waarbij ik dagelijks schrijf over de zoektocht naar de eeuwige jeugd en tips geef om mooi oud te worden.

En behalve mijn strijd tegen de rimpels, probeer ik dus ook zo gezond mogelijk te leven. Ik heb alleen één echte zonde: cola light. Het liefst liters tegelijk. En trouwens ook nog nootjes. Ik heb ooit ergens gelezen dat nootjes goed voor je zijn en die regel neem ik heel serieus. Iets té en ik eet het liefst elke dag een zakje nootjes leeg.

Een dag met net iets te veel lekker eten wissel ik af met een balansdag en zo blijf ik redelijk goed op gewicht. Naarmate ik ouder word, zijn er alleen meestal twee balansdagen nodig om de boel te compenseren en afvallen is al helemaal ver te zoeken. En ik zou zo graag eens echt een keer 3 kilo willen afvallen. Ik zou zo graag deze zomer slank op de camping in Frankrijk willen lopen. 

Voor mij geldt dus nu: maandag begin ik. Dit keer niet met een dieet, maar met Primal Foods. Niet in één keer, maar langzaam mijn slechte gewoontes verruilen voor de goede.

Mijn eerste stap is meer water drinken (en stiekem dus minder cola light). Doe je mee?