dag 6 menu

Tip: Helaas bevatten veel producten tegenwoordig verborgen suikers. Denk hierbij aan peulvruchten in pot of blik, brood, beleg en nog veel meer. Suiker in een product kun je opsporen op het etiket. Niet tussen de voedingswaarde, maar bij de ingrediëntendeclaratie. De volgende termen zijn te interpreteren als suiker: Basterdsuiker, dextrose, druivensuiker, fructose of fructosestroop, geleisuiker, glucose of glucosestroop, glucose- fructosestroop, invertsuiker, kandij of kandijsuiker, maltodextrine, melasse of melassestroop, rietsuiker, sacharose, sucrose, suiker en vanillesuiker.

Ontbijt: Cassis smoothiebowl

  • Pureer in een blender of hoge kom met een staafmixer:
  • 200 ml magere- of halfvolle yoghurt
  • 2 schijven ananas of 2 handen diepvries
  • 1 gekookte rode bier
  • 1 flinke hand (diepvries) bosbessen of blauwe bessen
  • ½ banaan
  • 5 blokjes diepvriesspinazie of 2 flinke handen vers (gewenst, maar niet perse nodig)
  • Schenk over in een ontbijtkom en garneer met 1 el fijngehakte noten of pitten.
  • !!! Deze smoothie eet je met een lepel. Drink je het liever? Voeg dan een scheutje water toe om het vloeibaarder te maken en pureer de noten of pitten mee.

Variatie & tips:

Spice it up? Voeg een stukje gember, kurkuma of een paar muntblaadjes toe voor een extra kick.

Varieer zo veel je wilt: Vervang de ananas of bosbessen door kiwi, 1 appel of in de zomer aardbeien . Vervang de banaan door een stuk zoet fruit, zoals kaki, ½ rijpe peer of een ¼ mango.

Tussendoor

1 plak roggeontbijtkoek

Lunch

2 volkoren boterhammen (gemaakt van 100% volkorenmeel), bij voorkeur zuurdesem en spelt, belegd met ½ avocado en op 1 ook een gekookt ei en op de ander plakjes tomaat.

Tussendoor

Lepel de andere halve avocado met een beetje peper en zout uit.

Avondmaaltijd

Een portie quinoapilaf van dag 2 of linzensoep van gister. Ook kun je kiezen voor een nieuw oer-Hollandse stamppot

Andijviestamppot (bijna) veggies only met vis uit de oven (2 personen)

Ingrediënten:

1 ui

1 knoflookteen

200g kruimige aardappelen

500g knolselderij (schoon, met schil dus zwaarder)

200g witvisfilet naar keuze (diepvries kan ook)

2 tl gedroogde oregano

Peper en zout

1 el kokosvet

300g andijvie, voorgesneden

1 tl paprikapoeder

½ el mosterd (of meer naar smaak)

optioneel: (amandel)melk en/of roomboter

Benodigdheden: ovenschaal, pan met deksel, wok of hapjespan, pureestamper

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en kook 500 ml water per persoon. Snipper de ui en snijd of pers de knoflook fijn. Schil de knolselderij en aardappel en snijd in stukken van ongeveer 2 bij 2 cm.
  • Leg de witvisfilet in een ovenschaal, bestrooi met peper, zout en de helft van de oregano. Leg de knolselderij en aardappel in een pan met deksel en schenk er kokend water overheen tot deze net onder water staat. Breng afgedekt aan de kook en kook in 15 minuten gaar.
  • Zet de ovenschaal in de oven en bak de vis in 10 – 15 minuten gaar.
  • Verhit vlak voor de knolselderij gaar is de kokosolie in een wok of hapjespan en fruit de ui en knoflook 3 - 5 minuten op middelmatig vuur. (dit mag langer, hoe langer hoe zoeter de ui)
  • Giet ondertussen de knolselderij en aardappel af, maar bewaar het kookvocht (zie tip). Stamp met een pureestamper en breng op smaak met mosterd, eventueel een scheutje (amandel)melk of roomboter, peper en zout. Houd afgedekt warm.
  • Zet het vuur van de ui iets hoger, voeg de andijvie, eventueel in delen toe, de paprikapoeder, overige oregano, 2 el water en peper en zout naar smaak. Roer tot de andijvie is geslonken. Meng daarna de andijvie met de knolselderij en baardappel.
  • Verdeel de stamppot en vis over de borden. Besprenkel met de sappen uit de ovenschaal.

Variatie & tips:

- Gebruik je diepvriesvis? Bak deze dan 20 minuten in de oven.

- Ook lekker: vervang de gewone aardappel door zoete aardappel. Of, vervang de andijvie door boerenkool of spinazie.

- Liever iets anders dan knolselderij? Deze kun je, deels of geheel, vervangen door bijvoorbeeld bloemkool, wortel of koolraap.

- Een lekkere twist: snijd 2 zongedroogde tomaten per persoon klein en roer door de stamppot.

- Het kookvocht van de knolselderij bevat heel veel vitamines. Schenk dit in een mok en los er een stukje van een bouillonblokje in op.

- Liever vegetarisch? Kook er dan een eitje naast of bak vega spekjes en roer deze erdoor.

Zet het volgende alvast klaar in de koelkast voor je ontbijt van morgen: 10 grof gehakte ongezouten en ongebrande cashewnoten, 1 kleingesneden dadel, 1 el lijnzaad en 250 ml water.